Winkeldiefstal loont
Je kunt de krant niet open slaan of er staat een foto van een beteuterde winkelier in, die net slachtoffer is geworden van een beroving. Gewapende overvallen op winkeliers zijn aan de orde van de dag en de politie wordt nauwelijks op de hoogte gebracht van kleine diefstallen, omdat het gewoonweg niet de moeite is om aangifte te doen.
Volgens politiewoordvoerder Humphrey Naarden wordt pas aangifte gedaan wanneer sprake is van een roofoverval. “Een roofoverval onderscheidt zich van een gewone diefstal door het gebruik van geweld en meestal wapens. Tegenwoordig maken grote supermarkten en shopping malls gebruik van camerasystemen en guards. Voor kleine detailhandelaren buiten het centrum van de stad is dit niet te betalen en daardoor vinden de meeste roofovervallen daar plaats”, aldus Naarden.
Ook Jermain Silvin van muziekwinkel Boembox heeft last van dieven in zijn zaak. “Ik merk zelf dat er de laatste tijd iets meer gestolen wordt dan in de jaren daarvoor, maar het is nog steeds niet rampzalig veel. Laten we zeggen dat het met een paar honderd srd per jaar wel ophoudt. De buurt werkt veel beter samen dan voorheen en in een drukke winkelstraat als deze is het haast onmogelijk om ongezien een grote diefstal te plegen.”
Meer politie op straat
Toch vindt Silvin dat diefstal een groot probleem is en dat er wat moet veranderen. “Natuurlijk is alles wat gestolen wordt gewoon te veel, maar je kunt er nu eenmaal niet heel veel aan doen. Ik vind ik echter dat er wat meer politie op straat mag zijn. Je ziet ze bijna nooit. Als ze de winkelstraten beter in de gaten zouden houden, dan hebben de dieven minder kans om hun slag te slaan”, aldus Silvin.
Raoul Kaersenhout van boekhandel Kasco in de Heerenstraat heeft eveneens met diefstal te maken. “Vroeger was het veel erger dan nu, maar dat komt doordat deze buurt een stuk rustiger is geworden. Toen verloor ik op jaarbasis bijna zesduizend srd omzet aan diefstallen, maar nu zal dat nog niet eens de helft zijn. Als winkelier moet je ondernemend zijn om dieven buiten te houden. Je moet jezelf trainen in het herkennen van daders en je winkel goed beveiligen. Wij werken hier niet met camera’s of een alarmsysteem, maar hebben wel spiegels opgehangen, zodat we alle delen van de winkel goed in de gaten kunnen houden. Over het algemeen is er weinig samenwerking tussen winkeliers in Paramaribo, dus je moet jezelf zien te redden.”
Beveiliging
Niet iedereen is in staat om voor zichzelf op te komen, dus heeft Roy Lie van Mozart Security een service in het leven geroepen: het beschermen en helpen van met name Chinese winkeliers. “Chinezen zijn een moeilijk volk. Je merkt dat ze er alles voor over hebben om een goed inkomen te verdienen en dat verklaart de late openingstijden. Vooral de Chinese winkels in de buitenwijken kunnen onze assistentie gebruiken. Die zijn tot laat open in buurten waar maar weinig toezicht is. Wij maken rondes door de wijk. Wanneer een overval heeft plaatsgevonden, proberen we zo snel mogelijk ter plaatse te zijn, om de slachtoffers op te vangen”, aldus Lie.
“Sommige Chinese winkeliers nemen liever het risico om bestolen te worden, dan dat ze ons inhuren om de boel in de gaten te houden. Aan de ene kant snap ik dat ook wel, want onze service voorkomt de diefstal niet altijd. Een roofoverval is immers zo snel gebeurd, dat je onmogelijk op tijd ter plaatse kan zijn. Maar bij kleinere winkeldiefstallen kunnen we de dief vaak wel in de buurt vinden en overdragen aan de politie. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze klanten na een roofoverval goede zorg krijgen. Ook houden we de hele nacht patrouilles die erg worden gewaardeerd, omdat de klanten het gevoel krijgen dat er iemand naar ze omkijkt en hen beschermt.”
Volgens Lie is het niet zo gek dat het aantal diefstallen en roofovervallen toeneemt. “Het ligt aan de mentaliteit die sommige Surinamers hebben. Ze hebben geen zin om te werken, maar vallen veel makkelijker een winkel aan, omdat je op die manier snel aan geld komt. Deze gasten denken alleen maar aan de korte termijn en dat maakt lui. Een overval plegen is dan veel aantrekkelijker dan in dienst gaan bij een bedrijf en op een eerlijke manier een inkomen vergaren.”
Palmentuin
Niet alleen kleine buurtwinkels, maar ook grote supermarkten zoals Combémarkt hebben last van diefstal. “Wij hebben wij vooral last van drugsverslaafden die af en toe iets meenemen. Soms pakken we ze, soms ook niet. Als we ze betrappen, dan kunnen ze de producten meestal niet betalen en als we ze aan de politie overleveren, dan staan ze na een paar dagen weer voor je deur”, aldus Sharmila Lowtoe, directielid van de Combémarkt.“Inmiddels hebben we zo’n goed camerasysteem dat we de wijde omgeving in kaart kunnen brengen. Van hier kunnen we zelfs tot de Palmentuin kijken.”
Lowtoe legt uit dat camerabeveiliging na sluitingstijd ook wel wat oplevert. “Twee maanden geleden was er een junk die via de zij-ingang naar binnen kwam en fruit jatte. Op de camerabeelden hadden we hem gezien en de politie kon de man
opsporen. De man in kwestie schrok van de beelden, omdat hij geen idee had dat hij bekeken werd”, zegt ze enthousiast na het tonen van de betreffende videotape.
Lowtoe zegt dat ook door werknemers wel eens wat gestolen wordt. “Je moet niemand onderschatten als het gaat om diefstal, dus ook je eigen mensen niet. In een grote winkel als die van ons, vindt altijd diefstal plaats. We hebben weliswaar een goed beveiligingssysteem, maar je kunt nooit alles in de gaten houden. We hebben fulltime twee personen die de camerabeelden bekijken. Ook hebben we personeel dat mensen checkt bij het binnenkomen van de winkel en elke kassabon wordt gecontroleerd door een tweede medewerker om fraude te voorkomen.”
Martina Atoemar van Kirpalani is verantwoordelijk voor de beveiliging binnen dit bedrijf en bindt al jaren de strijd aan met dieven. “Bij ons is het aantal diefstallen de laatste jaren iets gedaald, maar het scheelt weinig. We zien wel dat er steeds nieuwe manieren worden gevonden om te stelen. Kinderen worden bijvoorbeeld vaker ingezet door hun ouders”, vertelt Atoemar. “Zo hebben we een keer een vader betrapt. In de kleedkamer had hij hemden onder de trui van zijn zoontje gestopt. Aan de hand van de camerabeelden hebben we ze uiteindelijk opgepakt. Verder doen we ook controles onder het personeel, omdat wij alle mogelijkheden van diefstal uit willen sluiten. Gemiddeld wordt twee keer per jaar een personeelslid betrapt op diefstal.”
Atoemar vertelt over een ander geval, waarbij twee meisjes een tas hadden gestolen van een klant. “Dit hadden we op camera staan. We hebben vervolgens een oproep gedaan dat we de foto’s zouden publiceren als de dames zich niet zouden aangeven. We kregen geen respons, dus hebben we de foto’s in de krant en op televisie laten zien. De meisjes waren binnen no time bekend en de ouders moesten opdraaien voor de kosten. Het was een dure operatie, maar hiermee hebben we wel laten zien dat we een goede beveiliging hebben en niet met ons laten sollen.”
Een daadkrachtige actie, maar niet volgens de regels, weet politiewoordvoerder Naarden te melden. “Het is niet de bedoeling dat winkeliers het recht in eigen hand nemen. Inbreuk op de privacy van de dader is niet goed te keuren. Een actie als het verspreiden van foto’s van de daders, mag alleen uitgevoerd worden door de politie met toestemming van het Openbaar Ministerie.”