Wippy slaat zijn vleugels uit
Afgelopen zomer stond Wippy pindakaas in Amsterdam op het zomerfestival Kwaku. Dit was de eerste test op Nederlandse bodem. “We hoorden van de douane dat veel Surinamers onze pindakaas in pakketten stuurden voor hun familie in Nederland. Volgens de douane zaten in haast elke doos meerdere potten”, vertelt onderneemster Susan Tjong A Hung-Willemsberg (64). “Voor ons een van de aanleidingen om ons product ook in Nederland te gaan verkopen.”
Susan is algemeen directeur en al 47 jaar werkzaam bij Handelmaatschappij L. Willemsberg NV, de producent van Wippy pindakaas in Suriname. Wij spreken haar samen met haar nichtje, Geneviève Radjiman-Willemsberg (37), onderdirecteur Operations & HumanResources. “Toen ons product nog niet in Nederland verkrijgbaar was, werden we bestookt met mails en telefoontjes, met de vraag wanneer we eindelijk in Nederland te koop zouden zijn. Vervolgens hebben we keihard gewerkt om onszelf te presenteren op Kwaku; dat was leerzaam voor ons. Het directe contact met mensen is belangrijk. De interactie en de feedback die we kregen was heel interessant”, legt Geneviève uit. De onderneming zet zich neer als een echt Surinaams bedrijf. En dat terwijl de pinda’s die gebruikt worden niet van eigen bodem komen. “Toen onze productie nog kleinschalig was, kochten we de pinda’s lokaal op. Wij kopen alleen gedopte pinda’s, en toentertijd maakten wij gebruik van de machine van het ministerie van LVV om de pinda’s te doppen. Die is op een gegeven moment kapotgegaan. Tot op de dag van vandaag is hij niet gerepareerd”, vertelt Susan met gevoel voor ironie. De vraag van Wippy naar pinda’s werd te groot voor het binnenland. Tegenwoordig importeert ons bedrijf alle pinda’s. “We hebben nu langlopende contracten met buitenlandse leveranciers. Dat geeft ons meer zekerheid. We kunnen uitbreiden als de verkoop toeneemt”, legt Susan uit. “We hebben gesproken met het ministerie van Handel en Industrie om de mogelijkheden te bekijken om zelf pinda’s te verbouwen, hier in Suriname. Het bleek uiteindelijk te kleinschalig om ons continuïteit en zekerheid te garanderen; bovendien konden zij ons geen vaste prijs waarborgen”, vertelt Geneviève. Op dit moment is het de bereidingswijze die het Surinaamse karakter geeft. “De ingrediënten die we gebruiken, maken het echt Surinaams. We hebben een speciaal recept, met een geheim ingrediënt”, verklapt Geneviève.
Familiebedrijf
“We zien ons personeel als familie en behandelen ze ook als zodanig”, verklaart Geneviève. “Het is geen komen en gaan van werknemers, vrijwel iedereen die hier werkt is tussen de vijf en veertig jaar in dienst. Daarnaast is zeventig procent van ons personeel vrouw, ook de directrice.” Susan vult aan: “In de belevingswereld van sommige mensen zijn bepaalde jobs alleen voor mannen, maar wij zien dat anders. Het is niet dat wij voornamelijk vrouwen aannemen, maar bij ons krijgt iedereen gelijke kansen.” Geneviève knikt: “We geven ons personeel ook alle mogelijkheden om zich op te werken binnen het bedrijf. Als er potentie is kunnen zij on the job getraind worden en cursussen volgen. Op deze manier blijven mensen betrokken en ontwikkelen ze zich waardoor ze lang bij ons blijven.”
Export
Voor Wippy is marketing en uitstraling heel belangrijk. Over de vormgeving van de website is nagedacht en alle tekst is zowel in het Engels als in het Nederlands. “Dit ook met het oog op de toekomst. Dit is pas het begin, we willen graag uitbreiden en in nog meer landen verkopen”, vertelt Geneviève. Susan vult aan: “Wij exporteren reeds naar Guyana, Frans-Guyana en Nederland. Daarnaast willen wij ook de Franse eilanden voorzien van onze pindakaas. De overige Europese landen hebben ook onze aandacht.” Op de Europese markt wordt Wippy pindakaas onder de naam Fosten verkocht. In Europa was het Amerikaanse pindakaasmerk Skippy al langer op de markt. De merknamen leken te veel op elkaar en de juridische beslissing is in hun voordeel uitgevallen. Een van de varianten van Wippy pindakaas in Suriname heeft de naam Fosten, die verwijst naar de authentieke herkomst van deze pindakaas, want die genoot al bekendheid onder de klanten.
Lees het hele artikel in het decembernummer van Parbode