Ziek van de cassavefabriek
Met veel tamtam werd in 2012 de opstart van de cassavefabriek Innovative Agro-processing Industries (IAP) N.V. te Para aangekondigd. Het zou bijdragen tot de verwezenlijking van de voedselschuur die Suriname moest worden binnen de regio. Er werden verschillende omliggende dorpen benaderd voor samenwerking, en boeren van heinde en verre werden enthousiast gemaakt hun gronden te overspoelen met cassaveaanplant. Twee jaar later rotten duizenden kilo’s aan cassave in de grond en lijden de boeren een miljoenenverlies.
Norma Sabajo, beter bekend als ‘Vrouw Norma’, heeft gezondheidsklachten, volgens haar veroorzaakt door alle stress rond de cassavefabriek. Ze is een van de ongeveer 750 boeren verspreid over het land die een speciale training hebben gevolgd om cassave voor de fabriek te telen. Maar ze heeft slechts een fractie van de vele duizenden kilo’s die ze op het land heeft staan kunnen afleveren.
Het verhaal van Vrouw Norma staat niet op zich. Alleen al op Matta zijn tachtig boeren enthousiast cassave gaan telen, aangemoedigd door Robert Power en Kamla Madho. Die zetten in 2012 de cassavefabriek IAP N.V. op aan de Jan Starkelaan te Para, beter bekend als Zanderij 1. Power, voedseltechnoloog, en Madho, econoom en levenspartner van minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin, wisten de president er samen van te overtuigen dit bedrijf op te zetten. De rol die hierbij voor de overheid werd weggelegd, was een faciliterende. Het werd daardoor al gauw een NDP-project genoemd, waar zelfs het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), toen nog een bolwerk van Pertjajah Luhur, geen enkele invloed op had. Maar van meet af aan waren er problemen, en heel erg transparant was de opzet ook niet.
Lees de reportage in het septembernummer van Parbode.