Zon, wind, water, stoom of uranium?
Eind 2004 beloofde oud-president Jules Wijdenbosch (toen nog DNP 2000) een heuse kerncentrale te zullen laten bouwen als hij op 25 mei 2005 opnieuw zou worden gekozen tot staatshoofd. Hij zou daarover zelfs al afspraken hebben gemaakt met een niet nader genoemd Amerikaans bedrijf. Iedereen deed wat lacherig en zag het als het zoveelste aan zijn brein ontsproten luchtkasteel.
Wijdenbosch verloor de verkiezingen roemloos, de kerncentrale werd al weer snel vergeten.
Totdat ruim een jaar later een groep wetenschappers en ondernemers stelde dat Suriname niet zonder kernenergie kan om de stroomvoorziening voor de toekomst te garanderen. De eerste reactoren zouden zelfs al klaarliggen om naar ons land te worden verscheept! Die moesten in Commewijne worden neergezet.
“Met de kleine gasgekoelde hoge-temperatuur-reactoren zou iedere behoefte worden gedekt”, zei professor dr. Theo Wong, hoogleraar geologie aan de Universiteit van Utrecht. “Het accent dat nu wordt gelegd op waterkracht is onterecht. Het opwekken van energie via waterkracht is achterhaald. Het rendement is te laag en bovendien werkt de natuur niet mee. De verdamping in reservoirs zoals stuwmeren is groter dan ooit werd gedacht.”
De reactoren kwamen er uiteindelijk niet, maar wat zijn opmerkingen over waterkracht betreft, heeft Wong bijna tien jaar later schijnbaar gelijk gekregen: het stuwmeer bevat te weinig water, waardoor we nu in de problemen zitten.
Lees meer over stroomtekort en alternatieve oplossingen in de oktobereditie.